Antakya'da Mandalina Fidanları
Mandalina fidanları; sıcaklığın yüksek olduğu, Akdeniz ikliminin yaşandığı yerlere daha uygundur. Humuslu topraklara 50-60 santimetrelik çukurlar kazılarak dikilmelidir.
Can suyu verildikten sonra fidanın dikildiği yere ve toprağına göre sulama periyotları ayarlanmalıdır. 10-15 günde bir sulamak yeterlidir. Mandalina fidanları birinci taçlanmadan bir ay sonra budanabilmektedir. Yılın her döneminde dikilebilmektedirler.
Hatay Nova Mandalina Fidanı
Nova fidanı; -3, -4 derecenin altına sıcaklığı düşmeyen yerlere dikilmelidir. 45 dereceden daha yüksek sıcaklıklara da dayanamamaktadır. Bol humuslu, derin, süzek, kumlu tınlı, tınlı veya killi tınlı topraklara dikilmelidir. Geniş taç yapan mandalina fidanlarının dikim aralıklarının 5x5 metre veya 4x6 metre olmalıdır. Küçük taç yapan mandalinalar için ise; 4x3 metre önerilmektedir.
İlkbahar don tehlikesi geçtikten sonra ağaçların ürün vermesi ile beraber şekil budaması yapılmalıdır. Kasım ayında hasat vermeye başlamaktadır ve hasat aralık ayına bırakılır ise; meyvesi tatlı bir aromaya erişmektedir. Meyvesinin pürüzlü, kalın ve açık turuncu renkte bir kabuğu bulunmaktadır.
Hatay Satsuma Mandalina Fidanı
Satsuma fidanı; kasım ayının üçüncü haftası ile beraber hasata başlanmalıdır. Karasal iklimin yaşanmadığı her rakıma dikilebilmektedir. Yaprak dökmemektedir. 6 metrelik mesafelerde, buharlaşmanın az olduğu saat dilimlerinde, 12 ay süresince dikilebilmektedir. 10-15 günlük periyotlarda sulanmalıdır.
Hatay Robinson Mandalina Fidanı
Robinson fidanı; kireçli ve tuzlu topraklara karşı dayanıksızdır. Budama ne kadar iyi yapılırsa, fidandan o kadar verim alınmaktadır. Mandalina fidanları budanırken önce şekil verilmelidir. Baharla beraber yaprak biti zararlısı, meyve iç kurdu, kırmızı örümcek zararlısı gibi fidana zarar verebileceklere karşı dikkatli olunmalıdır. Baharla beraber renkli ve kokulu bir yapışkan ile bu zararlılara tuzak kurulabilmektedir.
Hatay Dobashi Beni Mandalina Fidanı
Dobashi beni fidanı; eti portakal renginde ve kabuğu koyu portakal renginde olan meyvelere sahiptir. Çekirdeksizdir. Ekim ve kasım aylarında hasatı yapılmaktadır. Puflaşması ise yok denecek kadar azdır. Yaygın olarak Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Derin kök oluşturduğu için kuraklığa karşı da oldukça dayanıklıdır.
Sabahın erken saatlerinde veya ikindi vaktinde dikim işlemi yapılmalıdır. 50-60 santimetre civarında toprak kazıldıktan sonra tabana 1 çay kaşığı kadar aquasorb ilave edilmelidir. Hayvansal gübre kullanılmamalıdır. Çukurdan çıkan toprak ile leonarditin karıştırılması gerekmektedir. Dikimden sonra can suyu 5-15 litre aralığında verilmelidir. 10 günlük periyotlarda sulanmalıdır.
Hatay Kamkat Mandalina Fidanı
Kamkat fidanı; 2 yaşını doldurması ile beraber meyve vermeye başlamaktadır. Ocak ayının ikinci haftası ile beraber hasat edilebilmektedir. Torbalı veya saksılı olarak 12 ay süresince dikimi mümkündür. Saksıya dikilecek ise; seçilecek olan saksının başlangıcının, dal oluşumunun en az 15 santimetre aşağısında olması gerekmektedir. Ayrıca saksının 10 litrelik olması ve toprağının ise çiçek toprağı olması gerekmektedir. Fidanlar arasındaki mesafe ise; en az 6 metre olmalıdır. Dikildiği yere ve toprağına göre sulama sıklığı değişmektedir. Ancak ortalama 10-15 günlük periyotlarda sulanması yeterli olabilmektedir.
Kamkat mandalina fidanları yaprak döktükleri için kışın sadece dal parçası olarak gözükebilmektedirler. Ancak bahar ayında mandalina fidanları yeşil yapraklı olmaktadırlar. Kış mevsiminde azot ağırlıklı, çiçekler açmadan 20-30 gün önce fosfor ve potasyum ağırlıklı gübre kullanılmalıdır. Meyveler nohut büyüklüğüne geldiğinde ise mandalina fidanlarına meyve irileştirici gübre uygulanmalıdır. Yan dal oluşumunun başladığı yerin 40-60 santimetre aşağısından budama yapılabilmektedir. Yan dal oluşumu başladıktan 1 ay sonra dalların ucundan kesilebilmektedir. Vazo tipi budama, hobi amaçlı bahçeler için de uygundur.